viernes, 3 de junio de 2016

Blanc de Sora



Llet: Cabra
Tipus: Pasta tova, escorça rovellada
Matèria Grassa: 52%
Maduració: 28 dies
Aspror: Suau
Vi: Vins de Taller Phlox (D.O. Empordà)
País d'origen: Espanya
Regió: Catalunya

Notes: El Blanc de Sora ho elabora la Formatgeria Mes Rovira, una petita formatgeria de gestió familiar que produeix una gamma de sis formatges a més d'aquest Blanc de Sora; el Pedraforca el Garrotxa, el Rocallisa, el Quars i uns petits formatges anomenats Petits de Mas Rovira, a més d'un formatge blau, que segons expliquen està encara en evolució. La formatgeria es troba situada a Sora una localitat al nord de la comarca d'Osona, en el límit amb el Ripollès, de la província de Barcelona.

El Blanc de Sora és un formatge de llet pasteuritzada de cabra, de pasta tova i coagulació mixta. (La coagulació és un punt de considerable importància en la fabricació del formatge i determina el tipus de formatge que es va a obtenir.
Existeixen tres tipus; Coagulació enzimàtica: és la coagulació per acció d'un enzim proteolítico. Coagulació làctica o àcida: és la coagulació per acidificació de la llet. Coagulació mixta: és la coagulació deguda a l'acció conjunta de l'enzim i d'un àcid).
El Blanc de Sora presenta una escorça blanca florida a causa de l'acció del llevat Geotrichum candidum. Aquesta escorça protegeix en el seu interior una pasta cremosa de color blanc ivori i textura suau amb un deliciós sabor dolç i lleugerament àcid, amb agradables sensacions làctiques i vegetals, molt net i elegant, on apareixen en boca notes caprines i a plantes aromàtiques. Final molt net i llarg amb records a iogurt i llet fresca.
La forma és la d'una petita roda plana d'uns 11 cm de diàmetre per 3 cm de grossor i un pes aproximat de 300g. Per degustar tota la riquesa de sabors es recomana el consum a temperatura ambienti. Una vegada portat a la temperatura adequada, és perfecte per prendre sol o amb pa acompanyat de fruita seca (ametlles, nous) i fruites fresques, com a maduixes, també combina de forma meravellosa escalfat sobre amanides, en sopes o per espessir les salses. Marida molt bé amb vins blancs amb raïm Chardonnay, per exemple un Empordà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario